In het vorige artikel zijn we al dieper ingegaan op de onderwerpen die tijdens de Koekeloerdag op 11 februari aan bod zijn gekomen. In dit artikel willen we specifiek verder ingaan op ventilatie bij kalveren. Dit is een complex onderwerp, omdat de situatie per bedrijf sterk kan verschillen. Toch willen we u enkele praktische handvatten en tips meegeven om de ventilatie in uw stal te optimaliseren.
De kalveren zijn de toekomst voor de melkveehouderij, het is daarom van belang dat de kalveren op de juiste manier worden gehuisvest in een zo gezond mogelijk klimaat. De thermo neutrale zone bij kalveren is van 10 tot 22 graden (let hierbij op dat de omgevingstemperatuur anders kan aanvoelen in combinatie met eventuele tocht).
Valt de temperatuur daarbuiten dan heeft het kalf extra behoefte aan bijvoorbeeld een kalverdek of voldoende ventilatie.
Voor de kalveren is het belangrijk dat er voldoende luchtverversing is, daarbij moet worden gelet op het voorkomen van tocht. De gewenste luchtworp bij kalveren is 1,4 meter per seconde.
De basisprincipes van een goede ventilatie:
Een goed ventilatiesysteem heeft drie hoofdfuncties:
Verse lucht aanvoeren: Zuurstofrijke lucht is essentieel voor gezonde longen en groei van kalveren.
Vocht en ammoniak afvoeren: Een te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot ademhalingsproblemen en een verhoogde infectiedruk.
Tocht vermijden: Te sterke luchtstromen kunnen kalveren stress geven en hun weerstand verlagen.
Ventilatie methodes:
Er zijn verschillende methodes om de ventilatie te regelen. Hieronder worden er 2 benoemd.
Positieve druk buisventilatie
Deze buisventilatie kan helpen bij stallen waar natuurlijke ventilatie een rol speelt, maar kan ook worden ingezet bij mechanische ventilatie. Deze buizen worden op maat gemaakt voor elke stal. Elke stal krijgt een buis met eigen gaten patroon, om zo de juiste openingsverhouding met gemiddelde interne statische druk en worpafstand om de stal gelijkmatig te ventileren zonder dat er tocht ontstaat voor de kalveren.
Het voordeel van dit systeem:
Het past in bijna elke stal, doordat het op maat wordt gemaakt met een bijbehorend gatenpatroon.
Zorgt voor een luchtverversing van 4x het volume van de ruimte.
De frisse lucht wordt mooi verdeeld over de gehele stal en dieren.
Het is gemaakt van textielpolyester en is geheel geperforeerd (wat condens voorkomt), het voordeel hiervan is dat er geen ziektekiemen, stofdeeltjes in de buis blijven zitten.
Minder longinfecties, doordat er voldoende schone lucht is.

Gelijk druksysteem
Hiermee wordt zowel de inkomende als uitgaande lucht mechanisch gestuurd. Kortom: door evenveel lucht af te zuigen als in te blazen, hierdoor wordt een gelijke druk gerealiseerd. De inkomende lucht wordt via een RVS lucht verdeler met lamellensturing de stal in gebracht. Hierdoor ontstaat er een ideale luchtworp en stroomt er voldoende zuurstofrijke lucht naar het dier, dit zonder tocht. Ten opzichte van de buis ventilatie wordt dit systeem vaak gekozen in grotere stallen, waar anders een te grote buis moet komen te hangen.
Het voordeel van dit systeem:
De stal hoeft niet lucht dicht te zijn.
Het openen van de deur tijdens het voeren beïnvloedt het ventilatiepatroon niet.
Het druksysteem wordt niet beïnvloed door wind.
Het systeem kan inkomende lucht opwarmen door recirculatie van de stallucht, de inkomende lucht mengt zich met de warme stallucht, waardoor er geen tocht ontstaat.
Minder longinfecties, omdat er voldoende schone lucht is.
Het systeem is goed in te zetten bij jongveestallen, geitenstallen, pluimveestallen en dragende zeugen.

Aandachtspunten ventilatie
Onvoldoende ventilatie kan leiden tot een verhoogde ammoniakconcentratie in de stal. Dit tast de slijmvliezen van de kalveren aan en verhoogt het risico op longontstekingen. Een goede luchtcirculatie voorkomt dit en draagt bij aan een optimale groei en gezondheid.
Meet regelmatig de luchtkwaliteit in de stal (CO2, ammoniak, luchtvochtigheid).
Zorg voor een constante luchtverversing zonder extreme temperatuurwisselingen.
Pas het ventilatiesysteem aan op basis van de seizoenen om temperatuurverschillen te minimaliseren.
Gebruik ventilatoren in warme perioden om de luchtstroom te verbeteren en hittestress te voorkomen.
Plaats luchtinlaten op strategische plekken, zodat de luchtstroom gelijkmatig wordt verdeeld.
Controleer de ventilatie-instellingen regelmatig en pas deze aan op basis van de kalverleeftijd en weersomstandigheden.
Ventilatie speelt een cruciale rol in de gezondheid en groei van kalveren. Door het juiste systeem te kiezen en aandacht te besteden aan luchtkwaliteit en hygiëne, kunnen melkveehouders de infectiedruk verlagen en zorgen voor een optimaal stalklimaat.
Heeft u vragen of wilt u graag advies ontvangen over uw bedrijfssituatie? Neem dan contact met ons op!

Comments